Hoe stel jij een persona vast voor je vacatures?

20 juni 2019

Je hebt één of meerdere vacatures binnen je bedrijf, maar wie past het beste op deze vacature? Wie is je doelgroep? We gaan aan de slag met jouw kandidaat persona!

Laten we eerst eens kort inzoomen wat een kandidaat persona precies is.

Voor de vacature in je bedrijf zoek je de meest geschikte kandidaat. Het maken van een kandidaat persona kan je hierbij helpen. Jouw kandidaat persona is een min of meer fictieve weergave van jouw ideale kandidaat. Je gebruikt deze omschrijving van je kandidaat om je recruitment-activiteiten het best aan te laten sluiten bij deze ‘perfecte’ kandidaat.

Het beschrijven van een kandidaat persona komt voort uit de online e-commerce en marketing. Hier wordt al veel langer gebruik gemaakt van persona’s van de ideale klant. Met behulp van deze beschrijvingen breng je de doelgroep in kaart. En zo kun jij de meest effectieve media selecteren voor je employerbranding, vacatures, berichten en arbeidsmarktcommunicatie. Het vormgeven van een persona van je kandidaat is daarom enorm waardevol voor je employerbranding en het complete recruitmentproces. Je verspilt geen geld meer door het verkeerde kanaal in te zetten.

Waarom maak je een kandidaat persona?

Het beschrijven van verschillende persona’s voor je bedrijf en de verschillende afdelingen binnen je bedrijf geven je een betere focus op wie het beste past. Zo maak jij het beter inzichtelijk welke kanalen het meest effectief voor je arbeidsmarktcommunicatie zijn. Dat kan via de jobboards zijn, maar ook de social media kanalen die je inzet. Je strategie wordt vele malen duidelijker en je behaalt betere resultaten met je recruitment campagnes. Het vaststellen van een persona en het verzamelen van alle gegevens is een belangrijk onderdeel van je arbeidsmarktcommunicatie. In het begin zal het een arbeidsintensieve klus zijn omdat je van veel verschillende invalshoeken gegevens moet verzamelen. Wij maken gebruikt van een formulier met 10 verschillende invalshoeken.

Waar begin je met de ontwikkeling van een kandidaat persona?

Het beste kan je intern beginnen, bij je collega’s. Wie zijn ze? Wat zijn de demografische gegevens van je medewerkers? Wat is de gemiddelde leeftijd, opleiding, ervaring en vrijetijdsbesteding? Maak je tijdens de selectie van personeel gebruik van assessments of andere hulpmiddelen? Welke data kun je hiervan gebruiken? Wat zijn redenen dat collega’s vertrekken of zijn er kandidaten tijdens een sollicitatie zelf afgehaakt, zo ja, waarom? Naast je interne onderzoek kun je buiten je bedrijf ook heel veel data verzamelen met informatie over doelgroepen.

Tevens is het heel verstandig om analytische data te verzamelen van je eigen werken-bij website. Zo kun jezelf meten hoe je website presteert, maar bovenal welke vacatures en campagnes goed werken bij je doelgroep. Dit kun je vervolgens weer koppelen met je campagnes en alle communicatie op je social media kanalen. De data die je hebt verzameld in combinatie met je kandidaat persona maakt het mogelijk dat jij de juiste jobboards, social media of Google Ads gaat toepassen in de zoektocht naar de ideale kandidaat.

Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op. Dan gaan we samen aan de slag gaan met jouw persona’s en voorzien wij jouw recruitment van een flinke dosis Peper!